EDIFICIS

| CENTRE | PONENT | NORD | LLEVANT |

PARRÒQUIA DE NOSTRA SENYORA DE LA SOLEDAT

Carrer del Siquier, 18

Diumenge, de 16 a 19h

Sense inscripció prèvia

Parcialment accessible

Sobre l’edifici

La Parròquia de Nostra Senyora de la Soledat va ser construïda entre 1884 i 1885, gràcies a la iniciativa del rector de Santa Eulàlia, Bartomeu Castell. El projecte fou obra de l’arquitecte mallorquí Pere d’Alcàntara Penya (1826-1903), qui va projectar un edifici de clara tendència neogòtica. Formalment pertany al model historicista neogòtic propi de l’època i està especialment inspirada en la parròquia de Santa Eulàlia. El temple és de grans dimensions i està format per tres naus, les dues laterals més petites i la central de majors proporcions. Destaca a l’interior la volta de creueria suportada per deu columnes. En el temple hi ha un total d’onze capelles laterals, sis a l’esquerra i cinc a la dreta, i un baptisteri.

A l’exterior cal destacar la presència dels elements neogòtics, com els contraforts i els aguts pinacles, però el més rellevant és l’alt campanar de planta quadrangular, dividit en cinc pisos per línies d’imposta, i que remata amb un altre cos superior sobre el qual hi ha una coberta piramidal molt aguda. Els dos darrers trams presenten arcs ogivals a cada costat.

Deu anys després dels inicis del projecte, el temple fou declarat vicaria in capite, sent erigit en parròquia l’any 1913. Durant aquell temps, es varen instal·lar les monges de la Caritat, que es varen dedicar, entre d’altres coses, a l’educació dels infants del barri.

Sobre l’arquitecte

Pere d’Alcàntara Penya i Nicolau (1823-1906) va ser un home polifacètic que va exercir diferents professions al llarg de la seva vida. En la vessant tècnica com a urbanista, dissenyà un pla d’eixample de Palma, que s’executà parcialment a la barriada de Santa Catalina, un projecte de ferrocarril de Felanitx a Portocolom, i també elaborà un bon nombre de plànols topogràfics de Palma i parcel·laris cadastrals d’alguns municipis de Mallorca, com Artà, Manacor, Montuïri i Petra. A més, projectà i dirigí per a l’exèrcit la construcció a Palma del Quarter d’Intendència al solar de l’antic Convent dels Agustins, del Quarter del Carme (1885) i de l’Hospital Militar de Santa Margalida (1878), així com l’Hospital de Felanitx (1900) o les esglésies de Sant Alfons de Felanitx (1878) i Sant Felip Neri de Porreres (1886).

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

Pere d’Alcàntara Penya i Nicolau

1884

Religiós