EDIFICIS

| CENTRE | PONENT | NORD | LLEVANT |

PARRÒQUIA DE SANT ALONSO RODRÍGUEZ

Carrer de Costa i Llobera, 19

Dissabte, de 16 a 19h

Sense inscripció prèvia

Parcialment accessible

Sobre l’edifici

Es tracta d’una església de nau única construïda entre 1955-1962 per l’arquitecte Josep Ferragut (1912- 1968). És una construcció austera, on no s’identifica una assignació estilística concreta, encara que sí que es reconeixen certs detalls decoratius d’influències regionalistes.


L’església consta d’un sostre de formigó sobre columnes, que està tancat a l’angle amb una construcció cilíndrica que alberga el Baptisteri; acabada amb rajoles ceràmiques i una mitja circumferència fraccionada amb finestres verticals tancades amb plaques metàl·liques. La façana es formalitza amb un alt mur de cinc vidrieres i acabat amb formigó en voladís. La inscripció “IN CRVCE VITA ET PAX” destaca a la part superior, amb una creu ancorada a la façana que sobresurt sobre la línia de cornises. La paret lateral s’articula com un acordió, entre les quals s’obren les finestres de vitralls altes i estretes. A l’altura del presbiteri, la planta s’eixampla per integrar una altra vidriera, on la paret és llisa i compacta.


La nau única té una solució original amb la formació dels corredors perimetrals, amb sostre pla recolzat per columnes estretes que coincideixen amb el vèrtex de la paret lateral. A la zona presbiteri, l’amplada més gran de la nau permet la formació d’una capella, integrant la porta d’accés a la sagristia. A la part posterior de l’església es troba l’edifici parroquial, amb dues plantes i teulada, amb una porta definida per un arc de mig punt.

Sobre l’arquitecte

Josep Ferragut Pou (1912-1968) fou un arquitecte mallorquí. La seva obra evolucionà des d’un tradicionalisme local cap a un estil més modern, caracteritzat per la introducció del formigó armat a les Balears. Ferragut estudià a la Universitat de Barcelona, on es llicencià el 1942. Fou col·laborador de l’arquitecte Gabriel Alomar i Esteve en la reforma de Palma (Pla Alomar) de 1950, construint part dels edificis del carrer Jaume III, en estil tradicionalista de postguerra. El 1963 projectà l’edifici d’oficines de GESA a Palma, que fou una revolució a l’arquitectura balear, a causa de la introducció d’un nou concepte de funcionalitat. Entre 1965 i 1968 projectà i construí l’església de Nostra Senyora dels Àngels de la Porciúncula, i també destaca la construcció de l’església de Sant Agustí (1964).

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

Josep Ferragut Pou

1962

Religiós