EDIFICIS

| CENTRE | PONENT | NORD | LLEVANT |

Xisco Kamal

SEU INSTITUCIONAL DE L’AUTORITAT PORTUÀRIA DE BALEARS

Carrer del Moll, 3

Dissabte, de 10 a 14h i de 16 a 19h

Sense inscripció prèvia

Si

Sobre l’edifici

L’actual Seu Institucional de l’Autoritat Portuària de Balears és l’edifici on es trobaven les antigues oficines de l’Autoritat Portuària de Balears, l’organisme encarregat de la gestió dels ports. L’any 2012 es traslladaren les oficines a una altra localització i es decidí transformar l’edifici en el nou Centre d’Interpretació Port-Ciutat, un centre obert a la ciutat que il·lustrarà al visitant la relació entre el Port de Palma i la ciutat mitjançant sales d’exposicions permanents i interactives.


Aquest centre comptarà també amb equipaments com un restaurant al terrat, un mirador, un auditori, sales de juntes, una biblioteca i espais expositius. La remodelació ha finalitzat l’any 2021 i s’ha d’entendre com a part d’un conjunt de reformes que pretenen millorar la relació entre la zona del moll vell i la ciutat.

L’edifici original és d’estil neoclàssic, construït el 1940 com a seu de l’Autoritat Portuària, i compta amb 3.000 m² dividits en tres plantes. La seva ubicació és excepcional, ja que té vistes al Passeig de Guillem Sagrera, la Seu, el Port i la Mar.

A la recent intervenció, obra de Vicenç Mulet, es va optar per esbucar l’interior de l’edifici i conservar-ne només la façana, que ha estat sostinguda per una estructura metàl·lica durant els enderrocs i posteriorment restaurada. Això ha permès disposar d’una estructura lliure que permet la multidisciplinarietat d’usos en els diferents espais. Destaca la comunicació entre els diferents espais amb la façana interior de l’edifici, una nova pell interna de fusta que recorda a les construccions navals que s’havien fet amb anterioritat en aquesta part del port.

Un dels grans canvis que ha experimentat l’edifici ha estat la incorporació d’un gran mur de vidre que permet la creació d’un mirador que aprofita les vistes de l’entorn. La intervenció també ha afectat als voltants de l’edifici, eliminant places de pàrquing i creant una zona enjardinada que afavoreix la comunicació entre l’edifici, el port i la ciutat.

Sobre l’arquitecte

Vicenç Mulet (reforma)

Titulat per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (1997), inicia el seu estudi vma. Durant 25 anys de trajectòria ha desenvolupat projectes de diferents escales i categories. Habitatges, Institucionals, edificació, interiorisme, corporatiu i arquitectura efímera. Entre les seves obres destaquen l’Edifici Escala del Port de Palma, el Centre de Serveis Socials del Jonquet, Premi Ciutat de Palma d’Arquitectura, El Pavelló de Balears, entre d’altres.

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

Vicenç Mulet (reforma)

1940 (construcció), 2021 (reforma)

Institucional