EDIFICIS

| CENTRE | PONENT | NORD | LLEVANT |

SA PETROLERA

Carrer de Francesc Femenias, 1

Dissabte, de 10 a 13h

Sense inscripció prèvia

Parcialment accessible (la biblioteca no és accessible)

Sobre l’edifici

L’edifici de Ca Salas es va construir l’any 1881 i formava part del complex conegut com a “sa Petrolera”, una de les primeres refineries de petroli que va haver-hi en l’estat espanyol. La implantació d’aquestes instal·lacions fabrils va suposar un impacte considerable per al barri del Molinar, conegut pels seus molins de vent i com a lloc de pescadors. Actualment conserva les característiques constructives i tipològiques originals, tractant-se d’un conjunt rellevant representatiu de l’arquitectura fabril del segle XIX.


L’edifici s’estructura a partir de tres pisos, aixecant-se sobre una planta quadrangular de composició simètrica. Consta de planta baixa, pis i semisoterrani format per un talús. La coberta és mixta, de quatre aiguavessos i terrat pla al bell mig. Cal destacar les reculades dels cossos laterals respecte al llenç central, present a les façanes anterior i posterior. Una ampla terrassa tancada per un mur s’estén davant la construcció, de la qual s’hi accedeix per una escala adossada d’un sol tram. La importància de l’edifici queda sobradament remarcada en la seva definició estilística.


L’any 2006 l’edifici va ser restaurat per l’estudi d’arquitectes 3DE3. A partir d’aquest projecte, es va recuperar l’escala com a element vertebrador i es van potenciar els aiguavessos de l’edifici que s’obren a la façana marítima. Amb la intenció de respectar la tipologia existent, també van tractar de buidar els espais interiors per tal de reconvertir-los en un equipament d’educació mediambiental per a la ciutadania a través d’exposicions, el Centre de Recursos d’Educació Ambiental, l’Aula de la Mar i activitats lúdiques i formatives. Des del 2018 compta amb una biblioteca municipal gestionada per l’Ajuntament de Palma.

Sobre l’arquitecte

3DE3 Arquitectes és un estudi fundat l’any 2005 per Arturo Vila, José Luis Pujol i Ignacio Pons, una societat professional destinada al desenvolupament de treballs d’arquitectura, interiorisme i urbanisme. Entre els seus principals objectius, l’estudi tracta de fomentar una arquitectura i urbanisme sostenible i respectuosa amb el medi ambient, potenciant per a això criteris d’eficiència energètica, optimització de recursos naturals, i preservació de la naturalesa. Entre els seus projectes destaca l’edifici de les oficines del Parc Bit, la reforma de Ca’n Guiono, així com la reforma del centre cultural Sa Drassana.

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

3DE3 (reforma)1881 (construcció)

2006 (reforma)

Cultural