EDIFICIS

| CENTRE | PONENT | NORD | LLEVANT |

S’ESCORXADOR

Carrer de l’Emperadriu Eugènia, 6

Dissabte, de 10 a 14h

Sense inscripció prèvia

Si

Sobre l’edifici

La majoria d’obres importants de Palma del començament del segle XX estan vinculades a l’arquitecte mallorquí Gaspar Bennàssar (1869-1933). Tant és així, que al llarg de la seva carrera professional evoluciona estilísticament segons el moment, passant del modernisme als estils històrics, regionalistes i funcionals. No obstant això, hi ha certs aspectes de la seva arquitectura que es repeteixen com a constants i que serveixen per identificar clarament la seva producció.


L’edifici de l’escorxador municipal fou projectat l’any 1905, obtenint el primer premi a l’exposició Nacional de Belles Arts de 1906. Es tracta d’un conjunt d’edificacions compostes en l’ordre lògic de funcionament de les tasques que s’hi realitzaven. Trobem, en primer lloc, dos pavellons a la façana principal simètrics en l’eix general de la construcció. Entre ambdues construccions queda un corredor central que comunica amb un pati obert, al voltant del qual es disposen tres grans naus. Al darrere d’aquestes, hi trobem altres construccions en eix corbat. En tot el conjunt s’utilitza el ferro i vidre, combinats amb maó premsat amb escassa ornamentació. Malgrat la diferència d’alçades i geometria, tots els edificis segueixen un mateix criteri: murs de càrrega i grans cobertures de teula a dues aigües.


Actualment, i després d’unes obres de condicionament dels espais interiors, el recinte alberga activitats culturals, sanitàries, restauració i un centre comercial.

Sobre l’arquitecte

Gaspar Bennàssar Moner va néixer a Palma el 18 d’agost de 1869. Va realitzar els seus estudis de batxillerat a l’institut de Palma i posteriorment va ingressar a l’Escola d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Madrid; però decidí canviar els seus estudis pels d’arquitectura a l’Escola Superior d’Arquitectura de Madrid. Des de 1901 i fins a la seva mort (1933) va ocupar el càrrec d’arquitecte municipal de Palma. Si més no, també va ser arquitecte del Ministeri d’Instrucció Pública, de la Junta d’Audiència de Palma, de construccions civils, etc.

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

Gaspar Bennàsser i Moner (original), Daniel Gelabert i Fontova (rehabilitació)

1907 (construcció), 1987 (rehabilitació)

Cultural