Open Talk (col·loqui)

El patrimoni secret dels ports de les Illes Balears

Taula rodona en col·laboració amb ARA Balears sobre el patrimoni desconegut de les zones portuàries de les Illes Balears, moderada per Jaume Parelló, director del setmanari de l’ARA Balears. Els ports de les illes, a més de ser centres de comerç i transport, han estat testimonis de segles de trobades culturals, rutes marítimes i episodis històrics poc coneguts. Durant el col·loqui, experts en història, arqueologia i patrimoni local compartiran els seus coneixements sobre arquitectura i arqueologia local, revelant aspectes essencials per comprendre la riquesa cultural de les Balears. Amb la participació de Antoni Ginard, Vicenç Mulet, Joan Carles Palos, Magdalena Riera i Júlia Román.

Data: 8 de novembre a les 19:30h

Lloc: Carrer del Moll, 3

Accessibilitat: espai accessible amb cadira de rodes

Inscripcions en aquest enllaç

Toni Ginard, enginyer de Camins, Canals i Ports per la Universitat Politècnica de Catalunya, és el director de l’Autoritat Portuària de Balears des de febrer de 2024. Ha liderat més de 500 projectes d'infraestructures portuàries, destacant per la seva tasca en la transformació de l'espai públic i la interacció port-ciutat. Entre els seus projectes més rellevants hi ha el passeig Marítim d'Eivissa, la remodelació de la Savina a Formentera, la transformació del port del Molinar i actualment, la remodelació del passeig Marítim del Port de Palma.

Vicenç Mulet és un arquitecte titulat per l’ETSAB i col·legiat al COAIB des de 1997. Va col·laborar amb Beth Galí i l'estudi M.B.M. abans de fundar la seva pròpia firma, VMA Projectes, a Palma, especialitzant-se en contractes, habitatge i arquitectura efímera, especialment en el sector hoteler. El 2005 va guanyar el Premi Ciutat de Palma d'Arquitectura. Va viure a Xile col·laborant amb la Universitat Catòlica d'Arquitectura de Valparaíso (2014-2016). Entre els seus projectes recents destaquen el Centre Port-Ciutat per a l’Autoritat Portuària de Balears (2018) i el restaurant Sa Llotja de Cala d’Or (2019).

Joan Carles Palos, llicenciat en Filosofia i Lletres i màster en Periodisme, és guia cultural i promou el patrimoni amb la seva empresa Fita a Fita, dedicada al senderisme cultural i familiar. Autor de diverses guies de senderisme, publica regularment articles sobre el tema a l'ARA Balears. Amb més de trenta anys d'experiència en el camp de la informació, ha treballat en diversos mitjans com RTVE-Illes Balears, Antena 3 TV-Mallorca, Diari de Balears i IB3 Televisió, així com en institucions com el Govern de les Illes Balears i l'Ajuntament de Palma.

Magdalena Riera és arqueòloga municipal de l'Ajuntament de Palma des de 1991, adscrita al servei de llicències d'obres. Va estudiar Història a la UIB i es va doctorar a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Ha estat professora d'Història de les arts industrials i decoratives a la UIB i codirectora de les excavacions arqueològiques del monestir tardoantic de Cabrera, especialitzant-se en patrimoni arquitectònic de costes.

Júlia Roman és doctora en Història de l'Art per la Universitat de les Illes Balears (UIB), amb una tesi sobre els jardins de Mallorca dels segles XVIII i XIX. És llicenciada en Història i Història de l'Art, i té un màster en patrimoni cultural. Professora permanent a la UIB, imparteix classes en el Grau d'Història de l'Art i el Màster en Patrimoni Cultural, i forma part del grup de recerca Patrimoni audiovisual, mass-media i il·lustració (PAMMI).